top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverArjon Groeneweg

Artistieke afvalbakken voor aula PrO Prins Maurits Middelharnis

Afvalbox leverde een drietal afvalbakken om deze door de leerlingen van de CSG Prins Maurits te laten bewerken tot ware kunstwerken.In de vorm van een groene draak, een monster en een robot pronkten tijdens de Trots Op Dag op het podium in de aula. Even daarvoor waren deze creaties onthuld door de makers: leerlingen van het praktijkonderwijs van CSG Prins Maurits. De bijzondere afvalbakken krijgen een permanente plek in de aula van PrO. Leerlingen die praktijkonderwijs (PrO) volgen op de christelijke scholen-gemeenschap in Middelharnis zijn al langer bekend met het (zwerf)afvalproject van de Stichting Milieu Dichterbij(SMD).

Al enkele jaren geeft Lily Venema in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee gastlessen over (zwerf)afval aan de praktijkklassen. De jongeren leren van haar wat milieu is en dat de natuur beter af is zonder zwerfafval. Dit jaar kreeg het project een bijzondere draai. De PrO-leerlingen verbeeldden hun ideeën voor afvalbakken niet alleen op posters, maar realiseerden hun ontwerpen ook. Beeldend kunstenaar Rien Olijslagers begeleidde hen hierbij namens de SMD.Schillenboer

Vier vrijdagen werkten leerlingen van de klassen 1a, 1b en 1c aan het lesprogramma. De nadruk lag nu meer op creativiteit, hoewel Rien Olijslagers ook aandacht besteedde aan het onderwerp (zwerf)afval. “De hele dag gooien we dingen weg. Vinden we dat normaal?” vroeg hij aan de leerlingen. Lange tijd ging het er heel anders aan toe. De schillen- en voddenboer haalden gft en versleten kleding op voor hergebruik. De scharensliep maakte scharen en messen weer scherp. Totdat de welvaart toenam. Daarmee ontstond ook de huidige wegwerpmaat- schappij
Kunstwerken

“Om te laten zien dat wij, jullie en ik, een schonere wereld willen, gaan we iets bijzonders doen”, legde Rien aan de leerlingen uit. “Wij gaan kunstwerken bedenken, die als prullenbak gebruikt kunnen worden.” Aan de hand van een thema - robot, draak, monster – maakten de leerlingen een ontwerp. Als basis gebruikten zij afvalbakken, gemaakt van duurzaam zevenlaags karton, geleverd door AFVALBOX uit Maasdam. De resultaten werden op 22 februari, tijdens de jaarlijkse Trots Op Dag, onthuld in de aula. Op deze feestelijke dag laten de leerlingen van het praktijkonderwijs zien wat ze allemaal in huis hebben aan vaardigheden. Dat het daarmee wel snor zit, tonen de prachtige afvalbakken, die een permanente plek in de aula krijgen. De Stichting Milieu Dichterbij (SMD) is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Barendrecht. Gastdocenten geven natuur- en milieulessen op scholen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Zuid-Holland Zuid. De gemeente Goeree-Overflakkee financiert de gastlessen van de SMD op Goeree-Overflakkee.

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page