top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverArjon Groeneweg

KARTONNEN AFVALBAKKEN OP SCHOOL

Op scholen wordt aan veel meer gewerkt dan alleen kennis bijbrengen. Er wordt niet alleen onderwijs gegeven maar er wordt ook een bijdrage geleverd aan de opvoeding. Steeds meer scholen werken eraan om kinderen bewust met afval om te laten gaan. Met als doel het zwerfafval te verminderen. De ambitie is om leerlingen er bewust van te maken dat afval een waardevolle grondstof is. Sommige scholen noemen zich afval vrije school, maar wat houdt dat eigenlijk in, een school zonder afval?

Een afval vrije school

Dat is een school die een minimum aan afval produceert en het afval dat men produceert voor 100% weet te scheiden voor recycling of hergebruik. Dit houdt in dat men geen restafval meer heeft. Men is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, maar men maakt de kinderen ook enthousiast voor een beter leefmilieu, door middel van gedragsverandering en educatie. Een afval vrije school klinkt misschien heel mooi, maar waar ga je beginnen? En wat komt daar allemaal bij kijken? Het portaal Afvaleducatie.nl biedt uitgebreide informatie en praktische tools aan docenten van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. De organisaties uit de afvalbranche, maatschappelijke organisaties, overheid en het onderwijs zelf dragen bij aan het actueel houden van deze website. Waar ga je het afval in scheiden?

Een afvalbak maakt deel uit van een totaaloplossing voor duurzame afval-scheiding. Alleen al door het afval te gaan scheiden op (jouw) school zet je al een hele stap in de goede richting. Maar wat is nu een echte duurzame afvalbak om je afval in te gaan scheiden? Voor het scheiden van afval is een heel breed assortiment aan afvalbakken en ook duurzaam vervaardigde afvalbakken op de markt, gemaakt van o.a. kunststof, metaal, karton enz. Maar waar moet je nu voor kiezen, om voor duurzaamheid te gaan? Kies voor gerecycled materiaal of een natuurproduct (karton), wat past bij jouw interieur en wensen.


CO2-emissie


Maar hoe zit het met de CO2-emissie en recycleerbaarheid van al die verschillende materialen? Bij de vervaardiging van o.a. kunststof, metaal of karton komt een bepaalde hoeveelheid CO2 vrij, zo ook bij het recyclen van die materialen en het weer opnieuw produceren van bijvoorbeeld afvalbakken. Maar kies je voor afvalbakken gemaakt van een natuurproduct, bijvoorbeeld meerlaags verlijmd kraftliner karton, wat is gemaakt van nieuwe FSC-houtpulp. Waarvoor bomen voor worden geplant en geen bossen voor worden gekapt. Hierbij wordt de CO2-emissie die vrij komt bij de productie nagenoeg geheel gecompenseerd door het groeiproces van de FSC geplante bomen, welke een hoeveelheid CO2 hebben opgenomen om te kunnen groeien. Deze kartonnen afvalbakken zijn voor 100% recyclebaar in de papierindustrie. Na een bewezen levensduur van meer dan 5 jaar kan de grondstof van deze afvalbakken nog vele malen worden gerecycled tot papier, totdat de vezels te kort worden. Hierna is o.a. verbranding met warmteopbrengst een mooie, milieuvriendelijke oplossing (waarbij slechts een minimale hoeveelheid CO2 vrijkomt).


Duurzaamheid

Naast de hoge mate van duurzaamheid, zijn deze afvalbakken extreem sterk en hebben een hoge mate van brandveiligheid. Daarnaast vindt de productie van de afvalbakken en toebehoren, waar mogelijk, plaats door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dus niet alleen een milieuvriendelijk maar ook nog eens een maatschappelijk verantwoord product. En uiteraard kunnen deze bakken ook net als alle andere afvalbakken worden voorzien van uitingen als reclame of instructies etc. En met de inachtname van de onderhoudsinstructies kun je heel lang plezier hebben van je beslissing om een kartonnen afvalbak aan te schaffen. Wat is er mooier dan je afval te scheiden in een afvalbak die zelf nooit afval wordt.

Maar wat levert het uiteindelijk op?

Een afval vrije school waar het afval gescheiden wordt in kartonnen afvalbakken draagt bij aan een schoner milieu voor de kinderen van de dag van morgen. Plus dat bewustwording, afval-scheiding en gedragsverandering uiteindelijk minder (zwerf)afval op zal leveren. Daarnaast heb je als school of organisatie een aanzienlijke besparing op de facilitaire kosten, door de lage aanschafkosten van de kartonnen afvalbakken en door besparing op de afvoer en verwerking van het afval!


AFVAL… maak deel uit van de oplossing! niet van de vervuiling!

23 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page