top of page
Search
  • Writer's pictureArjon Groeneweg

Oud-Beijerland zet grote stappen naar duurzame toekomst

In de drie jaar dat Afvalbox bestaat, hebben al heel wat duurzame afvalstraatjes hun weg gevonden naar bedrijven, scholen en instellingen. Sinds december 2017 staan de afvalbakken die zelf nooit afval worden, ook bij gemeente Oud-Beijerland, één van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Sinds een jaar heeft deze gemeente een duurzaamheidsprogramma waarmee grote stappen worden gezet richting een duurzame en circulaire toekomst. In gesprek met Judith Leijten (beleidsmedewerker facilitaire diensten) en Monique van Lent (projectleider circulaire economie binnen het programma duurzaamheid) gingen wij in op duurzaamheid in Oud-Beijerland en de belangrijke rol van afvalstraatjes van Afvalbox daarin.


Afvalbox voor bewustwording


Gemeente Oud-Beijerland is al geruime tijd bezig met het verduurzamen van zichzelf en daarmee van heel Oud-Beijerland. Gedreven door persoonlijke idealen, is men zeer vooruitstrevend op gebied van uiteenlopende duurzame initiatieven. Met Afvalbox zet de gemeente weer een belangrijke stap richting een duurzamere en circulaire economie. Binnen het duurzaamheids-programma van gemeente Oud-Beijerland staan vier belangrijke pijlers centraal: Energie, Mobiliteit, Bewust-wording en Circulaire Economie. De laatste twee pijlers beschrijven precies waar Afvalbox om draait, zo beamen ook Judith en Monique. Het doel van het plaatsen van de afvalbakken van Afvalbox is voornamelijk gericht op het bewuster maken van werknemers van de noodzaak van het scheiden van afval. Met de Afvalbox kan dit op een makkelijke en leuke manier. Om het afvalscheiden aantrekkelijker te maken, is er voor de gemeente een speciaal bord ontworpen waarop duidelijk is afgebeeld welke soorten afval waar mogen worden weggegooid. Deze eyecatcher zorgt ervoor dat de nieuwe afvalbakken extra opvallen. Naast het inspireren van werknemers, hoopt de gemeente ook andere bedrijven en instellingen te inspireren met het aanschaffen van Afvalbox. ‘Duurzamer leven is niet langer een optie, maar een noodzaak. Het is voor ons belangrijk met de afvalbakken van Afvalbox als inspirator te dienen voor zowel werknemers, inwoners én bedrijven, zeker omdat Afvalbox écht 100% duurzaam is’, aldus Monique van Lent. Judith Leijten vult aan: ‘Dit is dan ook de belangrijkste reden dat we gekozen hebben voor Afvalbox. Waar andere afvalbakken om afval te scheiden niet duurzaam worden geproduceerd, worden afvalbakken van Afvalbox volledig duurzaam vervaardigd. Bovendien kunnen de afvalbakken zelf bijna volledig worden gerecycled. Dat is uniek en draagt optimaal bij aan een circulaire economie’.


Tactische plaatsing van afvalstraatjes


De afvalbakken van Afvalbox zijn vooral erg effectief als ze bij elkaar worden geplaatst, waardoor er een afvalstraatje ontstaat. Om de afvalbakken binnen de gemeente zo optimaal mogelijk te gebruiken en promoten, worden ze op centrale plekken in het gemeente-gebouw geplaatst. Zo zullen ze op twee verdiepingen bij centrale pantryblokken komen, waar ook kopieermachines staan. Daarnaast komen ze bij een nieuw vergadercentrum en de vergader-kamer van het bestuur. De meest tactische plek is misschien wel de koffiebonenmachine, waarvan er maar één is in het gebouw. Hier komen dagelijks enorm veel werknemers langs. Dit zorgt ongetwijfeld voor maximaal gebruik van de Afvalbox. Hoewel de meest optimale situatie zou zijn dat er nergens meer andere afvalbakken staan, is dat voorlopig nog niet de insteek bij de gemeente. ‘We hebben nu in iedere kamer nog een gewone afvalbak staan. Het is vooral belangrijk om werknemers bewust te maken van afvalscheiding door middel van Afvalbox. We moeten eerst nog bekijken hoe werknemers ermee om zullen gaan, maar we hopen dat de afvalstraatjes van Afvalbox de eerste stap zijn naar maximale afvalscheiding binnen de gemeente’, aldus Monique.


Duurzame initiatieven


Zoals eerder genoemd, is de gemeente op verschillende manieren actief bezig met duurzaamheid. Zo wordt er gebruikgemaakt van zonnepanelen en is er een duurzame lichtregeling. Deze regeling loopt op daglicht- en bewegingssensoren. Bureaus en bureau-stoelen worden zoveel mogelijk tweedehands gekocht en oude spullen worden weer aangeboden om nieuwe producten van te maken. Ook wordt er zoveel mogelijk gedigitaliseerd en is het aantal kopieermachines gehalveerd. Bekijk alle initiatieven op: http://oblverduurzaamt.oud-beijerland.nl Met de aanschaf van Afvalbox zet de gemeente weer een stap richting een duurzamere toekomst, waarbij vooral bewustwording en afvalscheiding worden bewerkstelligd.

7 views0 comments
bottom of page