top of page
Suche
  • AutorenbildArjon Groeneweg

CSG Willem van Oranje één van de grootste afnemers van Afvalbox

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven en instellingen in de Hoeksche Waard centraal, zo ook op middelbare school CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland. Op verschillende manieren dragen leraren en medewerkers van ‘De Willem’ hun steentje bij door leerlingen te motiveren zo duurzaam en circulair mogelijk om te gaan met afval.


Sinds 2016 helpen de papierbakken van Afvalbox mee aan de doelstelling om meer bewustwording onder zowel leerlingen als medewerkers te creëren. Nieuwsgierig naar de omgang met de papierbakken van Afvalbox, gingen wij in gesprek met Johan van Zuuren (hoofdconciërge) en Joke Waltmans (communicatiemedewerker) van CSG Willem van Oranje. Afvalbox: belangrijke spil in duurzaamheidsproces

CSG Willem van Oranje is al jaren bezig haar leerlingen zo goed mogelijk bij te spijkeren op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Zo werkt de school met duurzaamheidsprojecten onder leiding van Lily Venema van Stichting Milieu Dichterbij. In het verlengde van dit lesprogramma was de school op zoek naar andere manieren om haar leerlingen in de praktijk meer in contact te brengen met duurzaamheid. Joke Waltmans las over Afvalbox en kwam met het idee om papierbakken van Afvalbox op De Willem neer te zetten.


In eerste instantie kwam er een proefplaatsing van tien papierbakken in enkele lokalen en bij printers op de diverse afdelingen om te kijken of leerlingen bereid waren om hun afval te scheiden. Al snel groeide het aantal papierbakken naar zestig; de Afvalboxen bleken een groot succes onder zowel leerlingen als leraren. ‘Waar we onze oude papierbakken maar eens in de twee à drie weken hoefden te legen, worden de papierbakken van Afvalbox nu steevast elke week geleegd’ vertelt Johan van Zuuren. ‘En niet alleen worden de bakken vaker geleegd, ook vinden we alleen nog maar papier terug in de papierbakken’, vult Joke Waltmans aan. ‘Dat komt voornamelijk door het duidelijke design van de bakken. Een klokhuis of plastic flesje past gewoonweg niet door de uitsparing in het deksel. De sticker op de voorkant van de bak maakt duidelijk dat de bak bedoeld is voor papier en niet voor ander afval.’


Speciaal voor De Willem heeft Afvalbox wit gespoten afvalbakken geleverd. ‘Dit had geen specifieke reden, behalve dat een witte kleur beter past bij onze huisstijl’, legt Joke uit. Hoewel de bakken hierdoor minder duurzaam zijn dan de originele bakken, worden de belangrijkste doelen voor De Willem, namelijk bewustwording en actief scheiden, natuurlijk actief nageleefd. Papierbakken in alle leslokalen


Op dit moment staat er in elk lokaal op locatie Zoomwijck een papierbak van Afvalbox naast de reguliere prullenbakken, wat er voor zorgt dat iedere leerling in contact komt met de afvalbakken. Ook staan de Afvalboxen op centrale plaatsen, zoals op het secretariaat en bij de printer. Op deze manier komen ook alle werknemers van De Willem in contact met de Afvalboxen.


Een eerdere poging op De Willem om afval te scheiden met aparte bakken voor plastic bleek nog te ambitieus. De realiteit was, dat er teveel restafval teruggevonden werd tussen het plastic. Johan van Zuuren licht toe: ‘In de klas, waar veel overzicht is, gaat het prima. Op het schoolplein is het soms al teveel moeite om een paar meter te lopen om je afval in de afvalbak te gooien. Er is nog een lange weg te gaan voordat we de leerlingen zover krijgen, dat ze hun afval gaan scheiden. Daarom zetten we het succesvolle project met de papierbakken nog wat langer in, voordat het duurzaamheidsproces naar een volgend level wordt getild.’

Vooruitstrevend op meerdere vlakken.

Naast de vele papierbakken van Afvalbox heeft de school sinds twee jaar zonnepanelen die op dit moment één derde van de benodigde energie voor de school opwekken. Komende zomervakantie worden nog eens 308 extra zonnepanelen geplaatst. Hiermee wordt voorzien in de helft van het electriciteitsverbruik in dit gebouw.


Ook zijn alle lokalen voorzien van een speciaal lucht- en lichtsysteem, dat ervoor zorgt dat er bewuster met energie wordt omgegaan. De school focust op dit moment vooral op het scheiden van papier, maar staat altijd open voor andere initiatieven. Zo zijn er meer dan 300 plastic flesjes verzameld voor een kunstproject, en staat er een bak voor cartridges voor stichting AAP. Deze initiatieven, die vaak voortkomen uit ideeën van leerlingen, dragen allemaal bij aan het doel van de middelbare school: leerlingen meegeven dat het heel belangrijk is om afval te scheiden en met duurzaamheid bezig te zijn. En dat wordt voor leerlingen steeds vanzelfsprekender.


Joke Waltmans: ‘Tijdens de laatste Open Dag vroeg een potentiële leerling zelfs wat we op school deden aan afvalscheiding.’ Met de plaatsing van de papierbakken van Afvalbox zette CSG Willem van Oranje weer een stap richting duurzaam, milieubewust én circulair onderwijs.


Bij het verlaten van De Willem werpen we nog even een blik achterom naar het schoolplein, dat er op deze dinsdagmorgen uitnodigend en opgeruimd bijligt. www.dewillem.nl10 Ansichten0 Kommentare
bottom of page